Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Ruszthy Geraldine


Ruszthy Geraldine

Budapesten élek, két felnőtt korú gyermekem van.

Alapító tagja vagyok a Magyar Irodalomterápiás Társaságnak.

1978-ban végeztem a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán. Oligofrénpedagógia-pszichopedagógia szakos gyógypedagógiai tanár képesítést szereztem. Nagy örömmel és lelkesedéssel tanítottam az értelmileg sérült, akadályoztatott gyermekeket, akiktől sok szeretetet és ragaszkodást kaptam. Később pszichopedagógusi képesítésemnek is megfelelő területet választottam, állami gondoskodásban lévő, 14-18 éves kamaszlányok nevelője lettem egy budapesti nevelőotthonban. Nagyon nehéz, küzdelmes évek voltak ezek és megtanultam a legkisebb pozitív eredménynek is nagyon örülni. Az itt eltöltött évek során megfigyeltem, hogy akkor tudok igazán közel kerülni hozzájuk, áttörni a bizalmatlanság, félelem és sok rossz tapasztalat szülte korlátokon, ha olvasok nekik (verseket, novellát, kisregényt) és sokat beszélgetünk utána. Talán már ekkor alkalmaztam, igaz, még csak saját intuíciómból, a biblioterápia módszereit.

Később, miután gyermekeim megszülettek és nagyobbak lettek, ismét munkába állhattam.

A solymári Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője lettem. Itt szociális és pedagógiai munkát végeztem, és persze nagy szükség volt a szervezési és empátiás képességeim gyakorlására is.

Jelenleg önkéntes segítőként dolgozom, hosszú időt kórházban töltő, daganatos beteg gyermekek mellett. Itt már alkalmazom a biblioterápia módszereit, és megtapasztalhattam ennek sok pozitív és gyógyító hatását.

Nem szakadtam el az állami gondozott gyermekektől sem, jelenleg egy gyermekotthonban tartok biblioterápiás foglalkozásokat.

Tanulmányaim, képesítéseim:

E-mail cím