Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Tóth Viktória


Tóth Viktória

2002-ben végeztem a Debreceni Egyetemen magyar-német szakos nyelvtanárként, finn nyelv és irodalom szakos bölcsészként. Biblioterapeuta képesítésemet 2017-ben szereztem a Pécsi Tudományegyetemen. Eddig elsősorban nyelvtanárként dolgoztam, többnyire magyar mint idegen nyelvet tanítottam a Debreceni Nyári Egyetemen, később Észtországban a Tartui Egyetemen. Jelenleg Finnországban élek és nyelvtanárként dolgozom.

Biblioterápiás szakdolgozatomban a terápiás írás hatásaival foglalkoztam egy szegedi gyakorlócsoport alapján, melyet dr. Király Hajnallal tartottunk, és a Magyarországon hagyományos receptív biblioterápiát filmrészletekkel és terápiás írásos feladatokkal egészítettük ki. Szakdolgozatomat utóbbi hatásairól és lehetőségeiről írtam. A jövőben is terveim között szerepel a terápiás írás ötvözése a receptív biblioterápiával, illetve a terápiás írás lehetőségeinek kipróbálása virtuális formában, például tartósan külföldön élő magyarok körében.

A biblioterápiát, illetve a terápiás írást a nyelvtanításba ágyazva is szeretném alkalmazni, mert tapasztalataim szerint egy-egy nyelv tanulásának kezdeti fázisában is erősen jelen van már az önmagunkról való mélyebb szintű személyes megszólalás igénye is. Valódi szükségletként jelentkezik, és a nyelvtanulásban óriási hajtóerőt jelent egy idegen nyelv használata során a nyelvnek nem önmagáért, hanem tudatos eszközként való használata abból a célból, hogy ne csak felületesen, de képesek legyünk valódi önmagunkról közölni másokkal valamit.

Mivel Finnországban a finn munkaügyi központ munkatársaként munkanélküli bevándorlókkal is foglalkoztam, jelenleg pedig egy 2018-as projekt keretében ugyanezzel a témával és célcsoporttal csoportos formában is dolgozom, terveim között szerepel a munkanélkülieknek vezetett csoportok támogatása is a biblioterápia módszerével. A jövőben szeretnék Finnországban élő magyaroknak és más bevándorlóknak is receptív és aktív biblioterápiás foglalkozásokat kínálni.

Biblioterápiás tanulmányaim során és azóta is óriási inspirációt jelent a finn biblioterápeuták munkásságának felfedezése. Tagja vagyok a Finn Irodalomterápiás Társaságnak, és célom, hogy az érdeklődő szakemberek számára magyarul is elérhetővé tegyem a sokszínű finn biblioterápiás gyakorlat és szakirodalom egy részét, valamint hogy segítsek a két ország biblioterapeutái közötti kapcsolatok kiépítésében, fejlesztésében.

E-mail cím