Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Önsegítés professzionálisan


Edith Eva Eger: Az ajándék. 12 életmentő lecke

(Budapest, Libri, 2020)

Edith Eva Eger: Az ajándék

A szerző, Edith Eva Eger, magyar származású amerikai pszichológus, saját életéből és terápiás gyakorlatából hozott példákkal illusztrálja azokat a lélektani folyamatokat, amelyek börtönbe zárják az embert. Például a régmúlt sérelmeken való folytonos rágódás, a feldolgozatlan gyász, a szégyenkezés vagy az áldozatszerep fenntartása megakadályozhatja, hogy az egyén továbblépjen az életében vagy elfogultságoktól mentesen értékeljen egy nehéz élethelyzetet. Minden fejezetet gyakorlati útmutató zár, amely cselekvési irányelvekkel járul hozzá az elhangzottak alkalmazásához.

Edith Eva Eger szemléletmódjában erőteljesen érvényesülnek a logoterápia elvei (nem csoda, hiszen személyes mentoraként említi a logoterápiát létrehozó Viktor Franklt), vagyis az értelem és értékek megvalósítására irányuló pszichoterápiás szemlélet. Az élet számos olyan helyzet elé állít minket, amelyek fájdalmat, szenvedést okoznak. Ezeket a legszívesebben elfelejtenénk, letagadnánk vagy megmásítanánk, ám ez sajnos nem lehetséges. Az ajándék arra tanítja az olvasót, hogy az élet teljességébe beletartoznak a jó és a rossz élmények is, a rosszat nem csak lehetetlen, de szükségtelen is "kivenni" belőle, hiszen ezek nélkül a tapasztalatok nélkül nem is lennénk azok a személyek, akik vagyunk.

Eger szerint a mindennapjainkat megkeserítő gondolatok leküzdésének első lépéseként azonosítani kell a problémát, ehhez nyújtanak világos áttekintést a könyv fejezetei. Ám a megoldás ezzel még nem jön el, a változáshoz elengedhetetlen a következő lépés is, a cselekvés szintje. A szerző rendkívüli érzékenységgel ragadja meg azt a tényezőt, hogy a nagy felismeréseket és a szükséges döntések meghozatalát követően az ember életét valójában az változtatja meg, ahogyan cselekvésekbe fordítja új elhatározásait. Az újonnan meghozott döntések újfajta viselkedésmódok előtt nyitják meg az utat, amelyek elvezetnek a gyógyuláshoz.

Az ajándék könnyű olvashatósága, közvetlen hangneme és praktikus alkalmazhatósága folytán akár az önsegítő könyvek tucatjai közé is olvadhatna, mégis kiemelkedik közülük, mert nem arra buzdít, hogy egyszerűsítsük le a problémákat, zárjuk rövidre a megoldásokat, rekesszük ki a kellemetlenségeket és gondolkodjunk pozitívan, hanem épp ellenkezőleg: nyissuk ki a szívünket, fogadjuk el az élet teljességét annak pozitív és negatív oldalával együtt, töltsük meg valódi tartalommal életünk pillanatait, hozzuk meg a szükséges döntéseket és álljunk ki azok mellett szilárdan.

Írta: Dr. Kovács Zsuzsanna (katasztrófa- és kríziskezelő szakpszichológus, irodalomterapeuta)