Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Menni vagy maradni? Külföldre költözés könyvekben


Külföldre költözés könyvekben

Külföldre költözni stresszel jár. A Holmes-Rahe-féle életesemény stresszskálán - ahol a legkisebb stresszfaktor 12-es értékkel a karácsony, a legnagyobb pedig 100-as értékkel a házaspár halála -, a költözés 20 pontot ért. Nincs részletezve, de gyaníthatjuk, hogy ez az országon belüli lakhelyváltásra vonatkozik, hiszen külföldre költözni azt is jelenti, hogy új munkakörünk van (további 29 pont), megváltoznak a munkakörülményeink (+20 fok), és valószínűleg változik az anyagi helyzetünk is (+39 pont). A változás hat a párkapcsolatra, a gyerekeinket is segíteni kell a beilleszkedésben, és akkor az otthon maradottakkal való kapcsolat újraformálásáról, illetve a kultúraváltásról még nem is beszéltünk.

Szóval bitang nehéz, de a könyvek ebben a helyzetben is segítséget adhatnak, könnyebb feldolgozni a nehézségeket, ha látjuk, hogy mások is küzdöttek a mi problémáinkkal, és elleshetünk a mű szereplőitől megoldási lehetőségeket.

Bejegyzésünkben olyan szépirodalmi, illetve önéletrajzi ihletésű könyveket ajánlunk, melyek ugyan különböző korokban, de ugyanazt a kérdést feszegetik: menni vagy maradni? És ha már útra keltünk, hogyan találjuk meg az új országban a helyünket.

Földes Jolán: A halászó macska utcája

A nemzetközi díjat is nyert regényben az első és második világháború közötti időszakban költözik ki az öt tagú Barabás család Párizsba, és a soknemzetiségű, emigránsok lakta Halászó macska utcájában találnak új közösségre.

Halász Péter: Második Avenue

Az 1956-os események hatására kétszázezer magyar hagyta el az országot. A nagyregény főszereplői, a Horváth család is '56-ban volt kénytelen kivándorolni az USA-ba, mert a legidősebb fiú részt vett a harcokban, és a megtorlás miatt már kereste a rendőrség. A regény a szülők és a gyerekek amerikai társadalomba és a helyi magyar közösségbe való, különböző tempójú és mértékű beilleszkedését kíséri végig.

Donáth Mirjam: Mások álma

A személyes hangvételű könyv visszatérő kérdése: miért hagyjuk el hazánkat, ha az életünk nem forog veszélyben? Mirjam New Yorkban akar gyökeret ereszteni: már elvégezte a Columbia Egyetem és a New York University mesterképzését, túl van sok év kanapébérlésen, és végre megkapja álmai állását a Reutersnél, újságíróként kezd el dolgozni. De hiába halad a felhőkarcolók árnyékában a sok éve kitűzött cél felé, mégsem boldog.

Charlotte Mendelson: Törtmagyar

A Man-Booker díjra jelölt regény egy második generációs, határon túli magyar kamaszlány útkereséséről szól egy évszázados múltú hagyományok uralta, előkelő, angol, bentlakásos középiskolában, majd a cambridge-i orvosi karon.

Kovács Eszter: Let's kifli

Szintén a második legnagyobb városban, Londonban játszódik az önéletrajzi ihletésű könyv, fejezetei leginkább blogbejegyzésekként foghatóak fel. A "lány", azaz a szerző megosztja velünk gondolatait az általa megfigyelt kivándorlási motivációkról, a kint élők megküzdési technikáiról s keserédes élményeiről, melyeket egy angol pub-ban dolgozva szerzett. A kötet megismerteti az olvasót Eszter párkeresési kalandjaival is, az érdekes cím is innen ered: a "Let's kifli" brit szerelmének a szójátéka az ágyban való egymáshoz simulásra.

Milyen könyveket ismertek/ajánlanátok még a témában?

Írta: Fekete Edina @akönyvlegyenveled