Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Az állatok világnapja alkalmából


Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem - Egy bagoly és egy lány különös és különleges története

(Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2010)

Wesley, kedvesem

Legkedvesebb állataim közé tartozik a bagoly, ezért az Állatok Világnapja alkalmából egy számomra kedves, baglyos történetet szeretnék ajánlani. (Zárójelesen teszem hozzá, hogy ezt a könyvet is antikváriumban vettem, rengeteg kincset találtam már antikváriumokban és könyvszekereken. Ez is egy ilyen, véletlenül talált kincs.)

A könyv szerzője egy biológusnő, aki egyszer, pont Valentin-napon talál egy négynapos gyöngybagoly-fiókát. Wesley, a bagoly, egyben a könyv főszereplője, 19 évig hű társaként, munkájának középpontjaként adott hozzá Stacey mindennapjaihoz, nem is keveset. Ugyanis Stacey akkori főnöke úgy találta, hogy Wesley tökéletes kutatópartner, hiszen a gyöngybaglyok szokásairól rengeteg információt szolgáltathat a szegényes szakirodalom számára. Ezzel Stacey nekivágott a közel 2 évtizednyi kutatómunkának, és ez a kaland, a bagoly befogadásával járó felelősség, új helyzetet teremtett a fiatal nő életében.

A könyv fotókkal illusztrált és részletgazdag, de nem száraz szakmai anyag, hanem egy szívet melengető történet. Mindent megtudhatunk a kezdeti nehézségekről, Stacey életéről, Wesley szokásairól és Stacey-hez való ragaszkodásáról. Igaz, hogy Wesley komoly kihívást jelentett nemcsak az aktuális udvarlóknak, de még a családtagoknak és a barátoknak is, ám mikor Stacey betegségére fény derül, Wesley lesz a legfőbb támasza.

Ez a könyv hol megnevettet, hol pedig elgondolkodtat, mint ahogyan azt az élet is teszi velünk. Szól felelősségről, szeretetről, összetartozásról, rengeteg érzelem van benne, és mindez nem hétköznapian tálalva. Talán ezért is szerettem annyira ezt a könyvet.

"Wesley volt a társam, a tanítóm, a barátom. Úgy éreztem, ez az aprócska testbe zárt hatalmas lélek igazán megérdemli, hogy a haláláig gondoskodjam róla." (248. oldal)

"Wesley ismertette meg velem a bagolymódit. Az emberi társadalomban a megbecsültségünk a vagyonunktól vagy az elért sikereinktől függ. De a materiális világ minden cafrangja leolvadt rólam, amikor megbetegedtem. Wesley ébresztett rá, hogy az, aki szeretetet ad, mindent ad." (261. oldal)

Írta: Juhász István (könyvtáros, irodalomterapeuta)