Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Bolemant Liliána


Bolemant Liliána

Irodalomkutató, biblioterapeuta, nőjogi szakember, könyvkiadó.

Eredeti végzettségem magyar-orosz-német szakos tanár, de a tanításon kívül dolgoztam többféle szakmában, alkalmazottként, vállalkozóként és többféle vezetői pozícióban is. Az örök szerelmem viszont mindig is az irodalom volt, ezért az irodalom kutatása, az írás, később pedig a könyvkiadás lett az, amivel a mai napig foglalkozom.

Irodalmi kutatásaim fő témája a női irodalmi hagyomány, a kisebbségi magyar irodalom nőírói és az olvasásszociológia gender szempontjai. Nőirodalmi kutatásaimat Női hangok (Pozsony, Phoenix Library, 2016) című monográfiámban foglaltam össze. A Gender studies alapjai (Phoenix Library, 2015) című egyetemi tankönyv és további nőjogi szakmai kiadványok szerkesztője és társszerzője vagyok, valamint a Womanpress - Phoenix Library Kiadó alapítója (2013), amely nőírók műveit adja ki, többek között a fenti könyveket is.

Az irodalomterápia az, ahol mindez összeér: a vezetői, a tanári, a szerkesztői és kiadói szakmai tapasztalat az irodalom kutatásával és szeretetével. 2021-ben szereztem irodalomterapeuta végzettséget a PTE Biblioterápia szakirányú továbbképzésén. Diplomamunkám témája Női létlehetőségek címmel a női lét többféle aspektusának feldolgozása volt, mint például a kapunyitási pánik okozta bizonytalanság kezelése, a szülési szabadság után vagy egyéb okból pályaújrakezdő-, pályaváltoztató fiatal nők önbizalmának növelése, önképének, identitásának kialakítása, erősítése, a munkapiac, a család, a karrier, az önmegvalósítás, az esélyegyenlőség kérdése.

Mindez rengeteg új tapasztalatot adott számomra az online tér lehetőségeinek kihasználásával kapcsolatban is, mivel a foglalkozásra több országból is jelentkeztek, így a Magyarország határain kívül és egymástól is nagy távolságban élő magyar résztvevők számára egyedülálló lehetőséget tudtam biztosítani.

Az eddig megszerzett tudást és tapasztalatot felhasználva szeretném mindezt továbbadni azoknak, akik úgy érzik, szükségük van rá, vagy csak szeretnék megtapasztalni, milyen egy elfogadó, biztonságos közegben irodalmi szövegekről és önmagunkról beszélgetni.

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének és a Bázis Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesületnek a tagja vagyok. Előbbivel 2021 óta "Olvasás 21" címmel irodalomterápiás foglalkozásokat vezetünk Szlovákia-szerte magyar középiskolásoknak, egyetemistáknak, felnőtteknek, pedagógusoknak és könyvtárosoknak.

Mottóm: "A nőknek rendelkezniük kell azzal a szabadsággal, hogy témáikat és eszközeiket maguk válasszák meg." (Herta Nagl-Docekal)

Facebook: Bolemant Lilla

Womanpress

Phoenix

E-mail cím