Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Borbély Zsuzsa


Borbély Zsuzsa

Filmek, sorozatok, regények, a klasszikusok mellett a popkultúra biblioterápiás használata érdekel, ennek szellemében tervezem a csoportjaimat is.

Számomra magától értetődik a film terápiás alkalmazása, mivel ezt ösztönösen is szinte mindenki használja, amikor hazamegy és a hangulatához, az őt foglalkoztató problémákhoz választ filmet vagy sorozatot. Személyes, intim dolog, csak ő tudja, mit miért szeret, mi áll közel hozzá, mi segít egy válságban vagy épp a pihenésben. A film több csatornán működik egyszerre, a történet mellett a látvány és zene is hat. Az irodalomterápia módszerei itt abban segíthetnek, hogy a választások mögötti miérteket meglássák és tudatosabban használják.

Az ELTE Filmelmélet-filmtörténet-esztétika szakán végeztem, diplomamunkáimat a Büszkeség és balítélet adaptációiról - köztük a bollywoodi feldolgozásból -, illetve a Woody Allen- és a bollywoodi filmek önreflexivitásáról írtam. 2022-ben végeztem a PTE biblioterapeuta képzésén, ahol a vizsgacsoportommal is Jane Austen művéhez tértünk vissza, a filmek és a sorozat részleteivel dolgoztunk.

A Népszabadság csapatának tagjaként kezdtem kulturális újságírással foglalkozni, majd a Fidelio Vizuál és Könyv rovatainak vezetőjeként dolgoztam, jelenleg a Papageno szerkesztője vagyok, ahol szintén a kiállítások, a film és a könyvek az én területem.

Ezt megelőzően irodai, adminisztratív állásban dolgoztam nagyvállalatoknál, így belülről ismerem ezeknek a szervezeteknek a sajátosságait, a munkavállalók helyzetét és problémáit. A teljesítényszorongás, a versengő környezet kezelése, a kompetenciánkhoz passzoló feladatkör, munkahely megtalálása, a kiégés vagy akár a karrierváltás témái kapcsán is rendelkezem tapasztalattal, így ezekkel a kérdésekkel foglalkozó csoportokat is tervezek a jövőben.

E-mail cím