Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Csekő Csilla


Csekő Csilla

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végeztem magyar nyelv és irodalom, valamint néprajz, kulturális antropológia szakon. 2005-ben életmód tanácsadó és terapeuta képesítést szereztem az Egészségügyi Továbbképző Intézetben, azóta folyamatosan tartok egyéni és csoportos életmód tanácsadást, illetve terápiát, melybe az évek során az irodalomterápiás módszereket is integráltam.

2016-ban kezdem el a pár- és családterapeuta képzést a Magyar Családterápiás Egyesületnél, jelenleg a képzés befejező szakaszában szupervízió mellett dolgozom párokkal, családokkal. A családterápia integratív, művészetterápiás eszközöket is alkalmazó szemléletébe jól beépíthető az irodalomterápia, így kezdetektől alkalmazok irodalomterápiás módszereket a családterápiás munkámban is. Eszköztáram bővítése céljából 2018-ban elvégeztem a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalomterápiás tanfolyamát.

Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Doktori Iskolájának hallgatója vagyok. Doktori kutatásom a családi traumák feldolgozásának testi, képi és nyelvi lehetőségeit járja körül narratív és diszkurzív pszichológiai megközelítésben.

Tartok klinikai csoportot, illetve folyamatosan hirdetek irodalomterápiás önismereti csoportokat különböző korosztályoknak és témákban. Leggyakrabban hirdetett témáim a kapcsolatok, a család, a családi változások és krízisek, a testi változások, a különböző betegségek megélése, illetve a traumafeldolgozás.

Irodalomterápiás szemléletemet egyaránt formálják a doktori kutatásom hátteréül szolgáló narratív és diszkurzív pszichológiai elméletek, a befogadáselméleti megközelítések, illetve a párokkal, családokkal és csoportokkal szerzett terápiás tapasztalataim. Gondolkodásomat meghatározóan formálják irodalmi élményeim. A művészeti és irodalmi alkotások gyermekkoromtól kísérnek, segítséget nyújtva a krízishelyzetek, a felhőtlen és a borús időszakok átélésében és feldolgozásában, valamint az önismereti munkában. Hiszem, hogy az irodalmi alkotások világába belépve, a szövegekkel párbeszédbe elegyedve, a nézőpontok és értelmezések többrétűségét és sokszínűségét megtapasztalva rátalálhatunk erőforrásainkra, szavakat kaphatunk érzéseink kifejezéséhez, ugyanakkor megélhetjük a társas lét sajátos tapasztalatait is. Izgalmas kaland, érdemes kipróbálni.

E-mail cím