Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Geisel Tímea


Geisel Tímea

Egészen fiatal korom óta szeretek olvasni, és az egyik nagyszerű általános iskolai magyartanárom pedig úgy megszerettette velem az irodalmat, hogy sokáig úgy terveztem: én is magyartanár leszek. Később máshogyan alakult az életem, de megmaradt az irodalom és az olvasás szeretete - még akkor is, amikor a tanulmányaim miatt csak szakirodalom olvasásra jutott időm.

Amikor a Szegedi Tudományegyetem végzős pszichológushallgatójaként a Nyírő Gyula OPAI-ban a pszichoterápiás osztályon töltöttem a gyakorlatomat, lehetőségem volt mindenféle terápiás csoporton részt venni - például biblioterápiás csoporton is. Mire vége lett a foglalkozásnak, már el is döntöttem: meg szeretném tanulni ezt a módszert. És látva, hogy hogyan működött a foglalkozásra választott szöveg a pszichiátriai betegek esetében, azt is tudtam, hogy klinikai környezetben szeretném majd alkalmazni a tanultakat.

Jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem Biblioterápia szakirányú továbbképzésére, ahol 2020-ban megszereztem a biblioterapeuta végzettséget. Amikor a képzés során eljött a saját csoportunk megtartásának az ideje, nagyon örültem annak, hogy sikerült még kezdő biblioterapeutaként éppen oda visszakerülnöm, ahonnan elindultam az irodalomterápia felé - a Nyírő Gyula OPAI egyik pszichiátriai osztályára. Az aktív állapotú pszichiátriai betegeknek tartott foglalkozások számomra fontos tapasztalatot jelentettek, amelyekből pszichológusként és irodalomterapeutaként egyaránt nagyon sokat tanultam. A tanulmányaim befejezése után visszatértem az osztályra csoportokat tartani, és ezt a jövőben is szeretném folytatni. A pszichológusi munkám során, az egyéni tanácsadások alkalmával is gyakran használok olyan irodalmi szövegeket, amelyek segítenek a kliensek problémáinak a feltárásában, megértésében és azok megoldásában.

E-mail cím