Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Hermányi Gabriella


Hermányi Gabriella

Hermányi Gabriella vagyok, 1979-ben születtem Budapesten, ahol azóta is élek.

Az emberekkel való foglalkozás vágya mindig jellemzett, de hogy ez milyen formában valósul meg, az sokáig nem volt egyértelmű számomra. Egyetemi tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, magyar-pszichológia szakon végeztem. A tanítási gyakorlat alatt tapasztaltam meg a serdülőkkel való foglalkozás szépségét, így aztán magyar és pszichológia szakos tanárként kezdtem pályámat egy gimnáziumban.

Tanári munkám során ösztönösen használtam bizonyos irodalomterápiás eszközöket, mivel mindig is hittem abban, hogy a szépirodalom kinyit egy ajtót a világra és egyet önmagunkra, valamint segít magunkat elhelyezni a világban. Ahogy Vekerdy Tamás is mondja: "Az irodalom nem "a műveltség része" - ha az, megette a fene. ... vigasztaló, erőt adó ön -és világismeret közvetítője ...". Így született meg bennem a vágy, hogy az eddig ösztönösen használt technikákat tudatosan és átgondoltan alkalmazzam, tanári módszertani repertoáromat bővítsem a biblioterápia eszközeivel. Emellett pszichológusként is szerettem volna, ha van egy terápiás módszer a kezemben. Ezért jelentkeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem biblioterapeuta képzésére, amelyet 2012-ben végeztem el. A csoportvezetési gyakorlatot egy iskolai kis létszámú serdülőcsoporttal végeztem. Sokat segített a gyakorlatomat végigkövető mentorom, Sóron Ildikó, akivel 2016 szeptembere óta van szerencsém együtt dolgozni. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban vezetünk egy serdülőcsoportot havi rendszerességgel.

2017-ben a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület autogén tréning képzésén vettem részt. A továbbképződésem célja egyrészt önismeretem fejlesztése volt, hiszen tanárként és csoportvezetőként is "...azzal hatunk, ... akik vagyunk - akivé lettünk magunkon végzett munkánk során ..." (Vekerdy, 2004), másrészt iskolai munkám során a diákoknál tapasztalt szorongás kezelésének segítése.

A jövőben is főleg serdülőkkel és fiatalokkal szeretnék foglalkozni az irodalomterápia és a relaxáció módszerének segítségével.

E-mail cím