Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Máthé Judit


Máthé Judit

Máthé Judit vagyok, végzettségemet tekintve közgazdász (1997), könyvtáros (2003) és irodalomterapeuta (2016).

Jelenleg Budapesten élek férjemmel, két lányommal és a kutyánkkal.

Közgazdász végzettségem után szervezői területen dolgoztam, ahol a könyvek világa nem hagyott nyugodni, így megszületett a döntésem: közelebb szeretnék kerülni ehhez a világhoz, és elvégeztem a könyvtárszakot az ELTE Tanárképző Főiskolai Karon 2003-ban.

Az irodalomterápiás módszer elsajátításához a gyerekkorom óta tartó töretlen olvasásláz, az irodalom szeretete és a pszichológia, az emberek, az emberi kapcsolatok iránti érdeklődésem vezetett.

Megszereztem az irodalomterapeuta képesítést a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, biblioterápia szakirányú továbbképzési szakon 2016-ban.

Első irodalomterápiás csoportjaimat az irodalomterápiás szakdolgozatom elkészítése alatt az idősek otthonában tartottam egy mentálhigiénés szakember kíséretével.

Egyéb irodalomterápiás foglalkozásokat egy kolléganőmmel koterápiában tartottam diákcsoportoknak a tehetséggondozó és hátránykompenzáló program keretén belül. Az itt megélt csoportélmény továbbra is e célcsoport felé fordítja érdeklődésemet.

Abból a célból, hogy csoportfoglalkozásaimat minél kompetensebbé és színesebbé tegyem, továbbképeztem magam: tanúsítványt szereztem 2017-ben a FÜPI (Független Pedagógiai Intézet) által tartott alkotó-fejlesztő meseterápia és a klasszikus és kortás mesék alkalmazása az alkotó-fejlesztő pedagógus-továbbképzési programokon, valamint 2019-ben az OH kártyák használatára.

A Magyar Irodalomterápiás Társaság tagjaként feladatomnak tartom az irodalomterápia módszerében rejlő lehetőségek minél szélesebb körben való megismertetését, ennek önismereti- és személyiségfejlesztő hatását.

Számomra az irodalomterápia módszere önmagunk felfedezését jelenti történetek, olvasmányok által.

Hiszem, hogy az irodalom, az olvasás éltet és élni tanít. Ha ezentúl még az olvasmányélményeinkkel kapcsolódni tudunk embertársainkhoz, akkor máris egy irodalomterápiás helyzetben találjuk magunkat, melynek élményét József Attila gyönyörű két sora érzékelteti a legjobban:
"Hiába fürösztöd önmagadban,
Csak másban moshatod meg arcodat."

E-mail cím