Menü átugrása
Olvass velünk,
ismerj magadra,
beszélj róla!

Szommer Edit


Szommer Edit

Első diplomámat 1985-ben Szekszárdon a Tanítóképző Főiskolán szereztem tanító és népművelő szakon. A főiskolai évek után Budapesten kezdtem el tanítani, azóta itt élek.

Két nagyszerű felnőtt gyermek édesanyja vagyok.

Az évek során megtapasztaltam, hogy az ember életében gyakran előfordulhat, hogy életfordulókhoz, fordulópontokhoz érkezve, a fellépő problémák leküzdéséhez az irodalmat, az olvasást és az írást hívja segítségül. Krízisben leginkább verseket olvasok, gyakran terápiás céllal írok is.

Néhány alkalommal már publikáltam a Vigilia folyóiratban.

Az irodalom jótékony hatását megtapasztalva jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem két éves biblioterapeuta szakirányú képzésére, ahol 2016-ban diplomáztam.

A képzés és a gyakorlat azt igazolta számomra, hogy végre arra a helyre kerültem, ahol igazán otthon lehetek. Az emberi kapcsolatok ápolása, az igazán értékes dolgok felismerése és másokkal való megláttatása mindig fontos volt az életemben.

A képzés záró feladata során egy hat alkalmas biblioterápiás foglalkozássorozatot tartottam hátrányos helyzetű és roma tanulókat tanító pedagógusok részére. Visszajelzéseik megerősítették azt a feltevésemet, hogy az ilyen iskolákban dolgozó pedagógusoknak szükségük van arra, hogy biztosítsunk számukra egy olyan terepet, ahol kiszabadulva a mindennapok küzdelmeiből, megbeszélhetik azokat a nehézségeket, amelyekkel a munkájuk során találkoznak. Ezért is szerepel távlati terveim között a velük megkezdett munka folytatása, továbbá a pedagógusok mellett a hátrányos helyzetű kamaszok megsegítése is.

A diplomám megszerzése után az osztályomban 8-10 éves korú kisiskolásoknak kezdtem el foglalkozásokat tartani, ahol versek, mesék segítségével tanulnak meg egymásra és önmagukra figyelni, miközben fejlődik - többek között - a gondolkodási és az asszociációs képességük, a szókincsük és az empátia készségük.

Szívemhez legközelebb olyan felnőtt csoportok biblioterápiája áll, ahol számos, általam is fontosnak tartott irodalmi mű - elsősorban vers - vár kibontásra. A közelmúltban Takáts Nóra kolléganőmmel koterápiában vezettem egy ilyen nyitott csoportot. A pozitív visszajelzések és a saját élményeim a folytatásra inspirálnak.

Amellett, hogy segíteni tudok az általam vezetett csoport résztvevőinek személyiségük kedvező irányú elmozdulásában - ezzel segítve azt a törekvésüket, hogy sikerrel járják az önmegvalósítás útját -, hatalmas élmény velük együtt újra és újra megélni, hogy mennyi erő és mennyi lehetőség rejlik az irodalomban.

E-mail cím